ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ (FAQ)

Преди да купите имот в България, е необходимо да си изясните каква е процедурата на закупуване, има ли задължителни плащания и някакви ограничения. Това ще Ви помогне да избегнете ненужни разходи и проблеми. Процесът на регистрация на апартамента ще протече гладко и бързо.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ИМОТ В БЪЛГАРИЯ?

Преди да купите жилище в България, отговорете на следните въпроси към себе си:

Жилището може да бъде закупено за постоянно живеене, почивка или отдаване под наем.

Жилищата могат да бъдат избрани в столицата, в голям град, малко градче, в курортно селище на морето или в планината, в някое селце в сърцето на страната.

В България продължава активен строеж на студиа, едностайни, двустайни апартаменти, къщи, таунхауси. Доста често хората хората комбинират няколко апартамента, за да имат един по-голям с много стаи.

Този въпрос е много важен, тъй като разходите на собственика през следващите няколко години зависят от отговора.

Човек може да отговори на всички тези въпроси, седейки у дома и четейки форуми. По-добре е обаче да дойдете в България, да посетите различни градове, да се запознаете с начина на живот в комплекси и обичайни жилищни сгради. Това ще Ви даде възможност за комуникация с местните хора, за оценка на ресурсите и анализ на желанията си. Всичко това ще Ви помогне да направите разумен избор и да купите апартамента или къщата, където ще е удобно за Вас.

КАКЪВ Е ПРОЦЕСЪТ НА ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТ В БЪЛГАРИЯ?

Процесът на търсене, избор на жилище отнема много време и ресурси. След като изберете най-добрия вариант и прецените всички предимства и недостатъци, можете да го купите.

Процесът на покупка включва:

Купувачът трябва да предостави лични документи. В случай, че той / тя не може да участва в сделката лично, неговия / нейните интереси се представляват от хора с нотариално пълномощно. Продавачът от своя страна предоставя документи, потвърждаващи собствеността, кадастрална схема, удостоверение за данъчна оценка и удостоверение на липса на тежести.

Страните потвърждават желанието си за продажба и закупуване на апартамента, изпълнение на задължения за плащане. Нотариусът проверява законността на сделката и представените документи. На този етап страните попълват декларации за работа в държавни агенции, гражданство, семейно положение. Продавачът попълва и декларация, потвърждаваща липсата на данъчни задължения. Нотариален акт се издава въз основа на представените документи. Нотариалният акт е аналог на договора за продажба и гарантира прехвърлянето на собствеността.

Нотариалният акт не е валиден, ако сделката не е регистрирана. Регистрацията се извършва от нотариуса веднага след като продавачът потвърди, че купувачът е платил 100% от продажната цена на имота.

Това са основните стъпки. Въпреки това, след като ги направите, още е рано да си почивате. Купеният от вас имот трябва да бъде регистриран в следните агенции:

Имущество, придобито от чужденеца без разрешение за постоянно пребиваване в България, трябва да бъде регистрирано задължително. Документите да бъдат предоставени в рамките на 7 дни.

Жилището трябва да бъде декларирано в рамките на 30 дни.

Новият собственик да бъде регистриран в 30-дневен срок.

Информацията за новия собственик трябва да бъде предоставена в срок от 30 дни.

Регистрацията може да бъде свършена само ако собственикът представи нотариален акт.

КАКВИ СА СТЪПКИТЕ ПО РЕГИСТРАЦИЯ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ?

Регистрацията на сделките заема специално място в процеса на закупуване на жилища в България. Неправилно подготвени документи водят до анулиране на транзакцията, глоби и загуба на пари.

Етапи на регистрация на недвижими имоти:

Сумата е от 1000 до 5000 евро. След получаване на депозита продавачът спира продажбата на имота, започва подготовка на документи, необходими за сделката. Сумата е включена в цената на апартамента. За купувача е важно да знае, че депозитът ще бъде върнат, само ако продавачът откаже транзакцията.

Понякога на този етап купувачът трябва да извърши предплащане, което може да бъде 30%. Най-често това изискване възниква при закупуване на новостроящо се жилище от строител. По споразумение на страните, този етап се пропуска, ако предметът на сделката е апартамент или къща втора ръка.

КАКВИ СА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ РАЗХОДИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТ В БЪЛГАРИЯ?

В съответствие с общоприетата практика всички данъци и такси за закупуване на жилища в България се поемат от купувача.

Разходите за придобиване на недвижими имоти са следните:

Сумата се определя от общината на населеното място, в което сделката е регистрирана. Обикновено тя е 1,5-3,5% от цената на апартамента, посочена в нотариалния акт.

Сумата е не повече от 1% от цената.

Тя е 0,1% от стойността на жилището.

В някои населени места участието на адвокат в сделката е задължително. Той е от отговорен за да подготвя нотариален акт, да разреши правни въпроси, да провери документи, да регистрира апартамент или къща в Агенцията по вписванията. В други случаи адвокатът може да бъде нает по желание с целта да проверява правната чистота на имота, за да избегне проблеми с покупката му, регистрацията, бъдещата употреба. Адвокатът съставя и договор за продажба. Средната такса е 75-150 евро.

В съответствие със закона, ако една от страните е чужденец без знанието на български език, в сделката трябва да участва лицензиран преводач. Таксата е 50-150 лева. Много нотариуси са съгласни да приемат брокер за недвижими имоти с добри знания на български и чужд език като преводач. Координирането на този въпрос зависи от практиката на нотариуса.

ИМА ЛИ ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ?

В съответствие с българското законодателство, граждани на всяка държава могат да купуват жилища в България.
Същевременно, чужденците нямат право да купуват земя. Законодателството забранява закупуването на земя, в която се намира жилищна сграда с придобит апартамент. Не се допуска и закупуване на земя, в която е построена частна фамилна къща.
Агенцията ни ще Ви помогне да разрешите този проблем.

Сравняване на списъци

Сравни
Онлайн Асистент

Онлайн Асистент

I will be back soon

Онлайн Асистент
Здравейте! 👋
Свържете се с нас бързо и лесно!
Изберете най-удобната апликация:
chat