Защо да се доверим на агенция за недвижими имоти при покупка на имот?

Източник: imoti.net

Бизнесът с имоти заема сериозен дял в българската икономика и ангажира професионално хиляди хора - повечето много добросъвестни и компетентни. Когато се колебаем дали да ползваме услугите на брокер, трябва да сме наясно какво можем да очакваме от него. Необходимостта от професионална помощ аргументират водещи лица от бранша.

    Екатерина Велкова

Като брокер с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти знам, че най-лесният начин да продадете или закупите имот е чрез професионална агенция за недвижими имоти. Там ще намерите екип от опитни брокери, а в повечето агенции - и опитни юристи. Покупко-продажбата на имот, и особено на жилище, е важен момент и може би за повечето от хората е единствената сделка с недвижими имоти в живота им, затова е добре да предприемете тази стъпка заедно с хора, които знаят какво правят и знаят как да обезпечат една сделка от нейното начало до самия й край.

На хората, на които им предстои подобно събитие, бих искала да кажа: Не се колебайте, а се свържете с агенция, специализирана в продажбата на недвижими имоти. Вашият брокер  със сигурност знае как да представи на пазара на недвижимите имоти Вашия имот: ще направи най-добрата реклама и ще публикува обявата в интернет сайтове и други издания, за да достигне тя до максимален брой заинтересовани лица. Използвайки агенция, освен, че ще се възползвате от не малката инвестиция за реклама, Вие ще имате достъп до потенциални клиенти, а това значително ще улесни продажбата.  Брокерите и агенциите за недвижими имоти разполагат с актуална информация за тенденциите на пазара и промяната на цените, а тези данни са изключително важни за успешната сделка. 

Продажбата или покупката на имот отнема много време и усилия. Изготвянето на всички необходими документи за финализиране на една сделка не е лесна работа, затова моят съвет е: подпишете договор за посредничество с агенцията и тогава всички тези задължения автоматично ще отпаднат за вас. Повечето агенции предлагат без допълнително заплащане, освен уговореното комисионно възнаграждение,  професионален юридически съвет и помощ в набавянето на нужните документи. 

Обобщавайки,  за да стигнете до успешна сделка, независимо дали сте купувач или продавач, насочете се към  агенция за недвижими имоти, която  да предложи добра реклама, професионална консултация  относно цената на вашия имот, консултация относно финансиране с банков кредит, бърза реакция в преговорите с потенциални купувачи и целия пакет услуги, свързани с подготовката на нужните документи и приключването на продажбата. 

    Ангелина Иванова

Защо да се доверите на брокер за недвижими имоти. Защото:                               

  • Той е професионалист с опит. През главата му са минали какви ли не казуси и сделки.                                                
  • Познава Варна, знае кой квартал с какво е известен и ще Ви препоръча район според Вашите нужди.                         
  • Брокерът ще Ви консултира относно вида на строителството на сградата, възможността за бъдещ ремонт или реконструкция.     
  • Брокерът има юридически знания и актуална информация за банки и банкови услуги, данъци и общински разпоредби.        
  • Брокерът има навици и знания за водене на делови преговори и знае как да отстоява интересите на клиентите си.      
  • Брокерът е психолог, има подготовка и опит да предотврати или разреши евентуални конфликти.                                 

Оставете сделките за покупка, продажба или отдаване под наем в ръцете на професионалистите, за  да се застраховате от възможни грешки или измами. Ние брокерите в Ентер имоти консултираме нашите клиенти - продавачи да приведат имота си в търговски вид, тоест той да изглежда добре, за да се постигне възможно най-високата цена. След като се стигне до определена цена и условия за продажба на имота, следва сключване на договор, с който клиентът ни дава правото да продаваме неговия имот. Задължително разглеждаме документите на имота. Правим препоръки към клиента какви допълнителни документи ще му трябват, когато се стигне до сделка. Следва процесът на реклама, водят се различни клиенти, правят се огледи. Когато се стигне до интерес от страна на купувач, ние водим преговорите, като защитаваме интересите на нашия клиент. Подписва се предварителен договор или договор за наем. Ние координираме процеса по осигуряване на всички документи по сделката, за да може тя да бъде изповядана пред нотариус. В процеса на сделката ние задължително правим консултация с адвокат. Той дава препоръки така, че да бъдат защитени интересите на нашите клиенти.  Нашият съвет е да изберете една или две агенции, на които да доверите имота за продажба и подпишете договор с тях с ясни ангажименти и срокове. Ако не се справят и не сте доволни, сменете посредника, но задължително опитайте с доверен партньор, който наистина ще вложи усилия за успешната продажба. Имаме висока степен на толерантност и взаимопомощ между агенциите, така че това спестява време и средства на клиентите, доверявайки ни се. 

Покупко-продажбата на недвижими имоти е сложен процес, който изисква взимане на решения, базирани на множество компетентности. За човек, който не е подготвен и няма опит, това е нелека задача, която крие множество рискове – финансови загуби, юридически усложнения и пр.  Ето защо, изборът на професионален консултант е от изключително важно значение за сигурността и спокойствието на клиента.

    Васил Иванов

За да бъда откровен, предвид факта, че към момента голям процент от агенциите за недвижими имоти, ако мога така да ги нарека, предлагат изключително ниско качество на посреднически услуги, на първо място стои въпроса „Как да изберем правилния партньор?“ в тази толкова важна стъпка, която предприемаме в живота си, а именно покупката на недвижим имот. По-големият процент от купувачите на имоти са купувачи веднъж в живота си и именно затова е от изключително голямо значение да могат да разчитат на надежден консултант, който да е с тях през целия процес:

- Определянето на бюджета и ако има нужда съдействието за финансиране от банкови институции.

- Консултирането за предимствата и недостатъците, както на районите, така и на различните видове строителство.

- Запознаването в детайли с търсения имот и оптимизирането на времето и разходите необходими при покупката.

- Договарянето на възможно най-изгодните условия за закупуване.

- И не на последно място сигурността, която получавате, когато се доверите на професионалист, който е запознат предварително с документалната история на имота, знае дали има рискове и как да бъдат избегнати.

Доверявайки се на правилната Агенция за недвижими имоти, Вие би следвало да получите висока стойност на услугата: Да спестите много време, да оптимизирате разходите си по сделката и да имате сигурност в документалната подготовка. А ето и част от начините да разпознаете правилните агенции.

- Агенцията членува в браншова организация, която допълнително повишава нивото на професионалното обслужване.

- Всеки имот, който Ви се предлага предварително е посетен и с внимателно обследвана документална история.

- Имате сключен договор, в който освен вашите задължения ясно са описани и задълженията на агенцията.

- Има силен екип от професионалисти, които могат да Ви съдействат при юридически, кредитни, счетоводни и други въпроси свързани с недвижимите имоти.

    Десислава Новоселска

В агенцията за недвижими имоти клиентите използват висококачествени услуги от професионалисти в бизнеса с недвижими имоти, благодарение на които ще инвестират правилно средствата си и ще реализират печалба.

В агенцията ще Ви информират за реалната пазарна обстановка и ще Ви подпомогнат да вземете правилното решение.

Търсенето на ново жилище няма да бъде изпитание за Вас и Вашите близки, а вълнуващ и изпълнен с положителни емоции процес.

Брокерите на агенцията съдействат при преговорите между участниците в сделката. Организират се събирането, проверката и подготовката на документите необходими за сключване на сделка. Ще имате подробна справка за историята на купувания имот, както и за наличието на тежести върху него,  за вида и качеството на строителството.

Важна част от покупката е и нейното финансиране. Агенцията предлага и консултации относно избора на финансиране и застраховане на недвижимия имот.

Избирайки да се доверите на агенция, Вие си улеснявате процеса на покупка, което ще Ви спести време и пари.

    Снежана Стойчева, imoti.net

За съжаление често се предпочита моделът "направи си сам", защото имаме самочувствието, че сме специалисти по всичко или моделът "няма да платя", защото обезценяваме труда и експертността на посредника. Обективните причини са, че експертността на някои посредници е спорна и бюджетът, с който разполагаме за сделка е ограничен, заради което предпочитаме да спестим от компетентната помощ. Без помощта на Доверен брокер резултатите са в повечето случаи неприятни - изгубено време, изхабени нерви, покупка на проблемен имот, трудно финансиране и т.н. Изборът да рекламираме сами имота си, за да го продадем и в същото време да позволим това да го правят две, три, пет и дори десет агенции е най-голямата и най-често срещана грешка. Този подход не увеличава шансът за по-бърза и по-изгодна сделка, а напротив - обърква търсещите имот и в крайна сметка сделката ще се случи на най-ниската възможна цена.

Ако сте свободен човек, разполагате с много време за проучване на пазара на недвижими имоти, умеете да търгувате, имате юридически знания, разбирате от строителство и инфраструктура и т.н., нямате нужда от брокер и ще спестите 2-3% от сумата по сделката. Във всички останали случаи - ползвайте само един Доверен брокер, сключете ексклузивен договор с определен срок и ясни задължения на посредника.