1) Фейсбук – порталът, който свързва целият свят се превърна в един от най-мощните методи за реклама на имоти в света. По официални статистики 70% от брокерите по света използват платформата, защото тя работи!

2) Ютюб – 52% процента от маркетинговите специалисти твърдят, че именно видео съдържанието има най-добра възвръщаемост на инвестицията. Докато 300 минути видео се качват в YouTube всяка минута, е от съществено значение да създадете съдържание, което да ви отличава от останалата част от тълпата на недвижими имоти.

3) Инстаграм - В момента Instagram се счита за най-бързо развиващата се платформа за социални медии с 800 милиона потребители месечно.  Чудесно е да останете уместни в общност, наситена със съдържание.

4) Мобилна версия на уебсайт - Статистика представя делът на трафика на уебсайтове за мобилни телефони в световен мащаб. През 2019 г. 52,2 процента от целия трафик на уебсайтове в световен мащаб е генериран чрез мобилни телефони

5) Отворен дом - За брокерите, занимаващи се с продажби, отвореният дом предоставя възможност за привличане на заинтересовани купувачи към имота. Добре проведеното събитие може да породи вълнение за дома и потенциално да доведе до оферта. Много брокери съветват клиентите си да проведат отворен дом първия уикенд, след като имотът отиде за продажба.

6) Професионални снимки и видео - Например, снимките могат да подчертаят подобренията и уникалните детайли, които се предлагат в дома, помагайки да се оправдае по-високата цена. С професионални снимки и видео можете да помогнете на купувачите да се съсредоточат върху предимствата на дома. Също така, професионален фотограф за недвижими имоти ще има опит и разбиране, за да знае правилните начини за фотографиране на дома, за да се увери, че той показва имота в най-добрата възможна светлина.

7) Платени реклами – Както вече споменахме, Фейсбук, Инстаграм и Ютюб са огромни портали, предоставящи възможността за реклама на имоти в днешно време. Там обаче могат и да бъдат използвани така наречените платени реклами – с определен бюджет можем да достигнем определена територия както и аудитория от хора в огромен мащаб, непосилен за предходните години.

автор на статията:
Робърт Христов,
мениджър на агенция Джордан Билд – Недвижими имоти
www.bulgaria-estate.com