През изминалата 2015г. година се увеличи от една страна ползването на ипотечен кредит при покупка на жилище, а от друга – хората започнаха отново да купуват в етап на строеж. Какво обаче трябва да се провери и знае, когато клиентите са решили да придобият подобен вид имот и най-вече как да не се повтарят грешките отпреди няколко години.

 

Отговор на тези въпроси за читателите на imot.bg дава инж. Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти"

- Инж.Перфанова, кои са предимствата при покупка на имот в строеж?

Не са малко - разсрочено плащане, възможност за предварителни преустройства, снижаване на разходите за корекция на довършителните работи, контрол върху Акт15 , възможност за предварителни преустройства, снижаване на разходите за корекция на довършителните работи, контрол върху Акт15

 Коя схема на разсрочена покупка на жилище в строеж е най-често практикувана?

Най-обичайната схема за закупуване на имот в строеж, съответно ново строителство, е на разсрочено плащане. Тази схема е гъвкава и може да се договаря в повечето случаи индивидуално с всеки клиент, като договорената схема е възможно да се отрази на крайната цена на имота. Когато се купува такъв имот с кредит трябва да се има предвид, че банките не отпускат заем за сгради в начален етап на строителство, т.е. купувачът трябва да предвиди своето самоучастие спрямо условията на банката и да има това предвид и при договаряне на схемата за разсрочено плащане с инвеститора.

 

Какви проверки е добре да се направят преди покупка на ново жилище?

Проверява се собствеността на земята, независимо дали към съответния имот има идеални части от нея, защото тежестите учредени върху земята преди прехвърлянето на право на строеж се разпределят и върху бъдещата сграда. Проверява се за тежести и самият имот. Прави се проверка и на документите, които водят до възникване на строителството - покупка на земята или учредяване на право на строеж или апорт, одобрени строителни книжа и екзекутиви, издадени протоколи за етапите на строителство и разрешителни, приети актове, удостоверения, регулация.

 

Линк към цялата статия

 

ключови думи: realtor, real, estate, bulgaria, varna, sale, apartment, listing, property, rent, продава, апартамент, недвижими, имоти, варна, българия, имот, дом, брокер, агент, агенция, компания, реалтор, квартира, квартири, наем, наеми, парцели, къщи, бизнес, заведение, магазин, офис, двустаен, оферта, обзаведен, поддържан, къщи