Искаме веднага да направим следната уговорка - смятаме, че никой не може да предвиди бъдещето и употребяваме думата „прогноза” повече като предположение и вече „настъпило бъдеще“,  а не като предсказание. По-надолу ще нахвърлим някои наши мисли и наблюдения по темата.

 


Измина един драматичен и отрезвителен период за сектора на недвижимите имоти. За 20 години преход, това е първата добре изразена циклична криза в икономиката ни. Колкото и да е неприятна, може да се каже, че кризата оздрави и оптимизира бранша.

 

Имаше фалити, закриване на фирми, сливания и т.н., но крайния резултат е положителен - по-гъвкави и по-ефективни икономически субекти.

 

Английските купувачи на имоти изведнъж се оттеглиха , а на мода излязоха руснаците.

 

Усилията на строителните предприемачи и агенциите за недвижими имоти се насочиха към родния и руския пазар. Може да се каже, че българските компании проявиха гъвкавост, иновативност и нюх, ориентирайки се в новата обстановка.

 

Няма друга страна, която да е стъпила по-здраво на руския пазар на задгранични имоти от България.

 

Всички възможни рекламни канали са доминирани от нашите фирми, на международните имотните изложения в Русия.

 

Най-много участници има от България. В много руски градове вече има и отделни специализирани изложби само за български имоти.

 

Определено промяна има и в мисленето на другите субекти на пазара -купувачи и продавачи-физически лица. Хората вече са по-малко склонни да вярват в чудеса: Че ще купят нещо добро почти без пари или ще продадат имота си над установените в момента пазарни нива.

 

Ситуацията на варненския пазар е малко по-различна от тази в страната. Общо взето този пазар, по различни причини, беше по-малко засегнат от кризата.

Какво може да се очаква в бъдеще на варненския имотен пазар?

 

Определено може да се каже, че пазарът на апартаменти се стабилизира и най-вероятно ще започне да расте.

 

В последната година и половина, две - строителството във Варна почти замря. Предлагането на апартаменти ново строителство силно намаля. Малко са и новозапочнатите проекти.

 

В същото време осезаемо започва да се усеща желанието на банките да дават кредити. Това, от една страна, се случва, защото има доста депозити в банките (домакинствата към края на септември имат около 27 млрд. лв., а фирмите са депозирали около 19 млрд. лв).

 

Забелязва се и повишаване на депозитите на чуждестранни кредитни институции, които към края на септември са почти 10 млрд. лв.

 

Това, естествено, води до по-високо кредитно предлагане и то при все по-изгодни условия. От друга страна, много хора имат и ще имат нужда от ново или по-голямо жилище, а купувачите (разбрали, че краят на света за сега се отлага) вече стават по-смели.

 

Събрани тези три факта- повишено и по-изгодно предлагане на ипотечни жилищни кредити, по-слабото предлагане на новопостроени апартаменти и повишената активност на купувачите, постепенно ще доведе до повишаване на цените на жилищата във Варна. Предполагаме, че в първия етап това ще стане плавно, но когато тенденцията се очертае ясно и е видима за всички, е възможно да се получи известна нервност на пазара. Повечето от сделките вече ще се сключват с участието на банките, които сигурно ще продължат да облекчават условията за отпускане на кредити.

 

Не сме съгласни с твърденията на много анализатори, че с продажбите на зелено вече сме приключили завинаги. Напротив, очакваме в бъдеще да има добър интерес към такива проекти на утвърдени строители. При коректност и от двете страни, това е един много добър начин за сдобиване с жилище и правене на бизнес.

 

Купувачът получава по-евтин дом, а предприемачът строи с парите на клиента.

 

От друга страна, предполагаме, че строителните предприемачи ще бъдат по-внимателни в избора на своите проекти-местоположение, инфраструктура, условия за обезщетяване на собствениците на парцела или цена на терена при закупуване.

 

Искрено се надяваме, по някакъв начин, частният интерес да бъде привлечен за общо благо и при изграждане на инфраструктурни проекти в града ни, което освен, че ще повиши качеството на живот - косвено ще повлияе и на цените на недвижимости.

 

И последно, купувачите ще бъдат все по-взискателни и внимателни при избора си на недвижим имот. Местоположението и заобикалящата инфраструктура, съседи, озеленяване и т.н. ще бъдат все по-решаващи при избора им. При това, те все по-често ще се обръщат към агенциите за недвижими имоти за професионална помощ и броят на сделките, сключени с помощта на посредник постепенно ще достигнат средните нива в Европа.

 

В заключение ще кажем, че на тази публикация не трябва да се гледа, като на съвет за икономическо поведение. Тук просто сме изложили нашите виждания по засегнатите въпроси.