2019-та определено беше успешна за всички сегменти на имотния пазар. Дали обаче можем да очакваме задържане или дори спад на цените на имотите в големите градове? С този въпрос потърсихме водещи експерти от София, Пловдив и Бургас:

Румяна Александрова, агенция Сандер Корект - Р.А. - София:

Изминалата 2019-тa година ще запомним с богат на оферти за продажба имотен пазар, високи ценови нива, които в последното тримесичие леко отблъскваха купувачите, но и с голям интензитет на сключени сделки.

Още от първите дни на януари отбелязахме голяма активност на основните играчи на имотния пазар - купувачи и продавачи. Партньорското поведение на строителните предприемачи към реалните купувачи, увлече и останалите собственици на предложени за продажба имоти да приемат разумни оферти, и да сключат сделки на нива от 5 до 13%, по- ниски от обявените. Все по-често излизат на пазара жилищни имоти, които се продават за дни, поради правилно ценообразуване, адекватно на характеристиките им. Правилото за 2019-та година ”продаваме половин София” продължава да важи, тъй като наред с панелните и старите тухлени жилища, активно се търгува с имоти в строеж.

Разумната преценка на предприемачите и липсата на добри терени за застрояване доведе до издаване на по-малко разрешения за строеж, спрямо 2018г.

Активността на банките, свободния финансов ресурс, платежоспособността и завишената инвестиционна култура на купувачите ще кореспондират с отстъпчивостта на продавачите, което ще запази имотният пазар интензивен.

„Скритото” понижение на цените на реално сключени сделки ще доведе и до понижение на офертния пазар, най- вече в сегмента на скъпите къщи и луксозните имоти. Продавачите ще се влияят от правилото, че техните имоти струват толкова в определен момент, за колкото имат купувач. Отстъпчивостта на строителните предприемачи ще задържи интереса за покупка на жилища в строеж.

Бояна Георгиева, Агенция БРИА  - Пловдив:

Не мисля, че ще има спад на цените на имотите в различните квартали на Пловдив, за момента не се усеща и задържане в ценово отношение.

Във всички пловдивски квартали без Изгрев има ново строителство. Младите хора, които са основните купувачите и то със кредит, предпочитат именно новото строителство и продажбите на такива имоти са извършват още „на зелено“. 

Задържане на цените в лек вариант има при панелените блокове. Ако се стигне до спад на цените тук, ще е от гледна точка на това, че панелите са вече доста амортизирани.

Цветелина Димова, SUPER Имоти - Бургас:

Трудно може да се говори за очакван спад в цените на недвижимите имоти на градски пазар в Бургас.

Все по-трудно се намират парцели за застрояване, а търсенето от страна на купувачите на имоти ново строителство не намалява и поставя строителните компании в условия на сериозна конкуренция, когато намерят и договарят парцели за застрояване. Така при централните и най-високо оценяваните квартали (Лазур и Център), където и към момента цените са най-високи, можем да говорим за задържане на нивото на цените, а в същото време във всички останали комплекси и квартали, дори и по-отдалечените, можем да говорим дори за очаквани завишения в цените на имотите ново строителство.

Подобна е ситуацията и в курортите около Бургас, където спокойно можем да кажем, че стойността на имотите в строеж и ново строителство запазват своите цени на квадратен метър, за разлика от имотите на вторичен пазар.

Източник: imoti.net