Интервю с Николай Господинoв, собственик и CEO, iBROKERS:

- Г-н Господинов, как пандемията от короновирус се отразява на пазара на недвижими имоти?

- В основата на бизнеса с недвижими имоти е преместването на хора, така че ограниченията, на които сме подложени, се отразяват в активността на всички участници на пазара. Като добавим към това и страховете на хората от бъдещето, определено има отрицателно отражение.

- Ще расте или ще спада цената на имотите в тази ситуация? И какви са очакванията за пазара след като пандемията отмине?

- Не знам как точно ще се отрази ситуацията на хода на цените. Пазарът има различни сегменти и различна и променлива мотивация на всички участници. Няма как да слагаме всички под общ знаменател, но всеобщото очакване е за спад на цените, а когато има такава нагласа, обикновено тя се оказва вярна.

На пазара на жилищни имоти нещата обикновено се случват по-бавно и там първоначалните трендове ще са невидими за страничните наблюдатели. Всичко зависи от това колко време ще продължат ограниченията и колко голяма ще е последващата безработица и общото икономическо забавяне. Да не забравяме, че цените на имотите са отражение на доходите на хората. Всички вярват, че цените ще вървят надолу, но един поглед към последните пет рецесии показва, че в три от случаите имаме ръст в цените на жилищните имоти, но всички помнят само последната криза. Всичко зависи от продължителността на ограниченията. Къде искате да са парите ви при тежък спад на борсата и голяма идваща инфлация? Най-вероятно в жилище, отдадено под наем.

На пазара на бизнес имоти, офиси и магазини, нещата ще се случат по-бързо и отражението в ценовите нива на наеми и от там на продажни цени ще е мигновен и с отрицателен тренд, който според нас ще продължи дълго, защото визията ни за работно място ще се промени и бизнеса бързо ще се адаптира към новата ситуация. Защо ми е огромен офис, като мога да използвам част от спестения наем в развитието на хората си, например?

Много е важно и как ще реагират банките, защото те са най-големият играч на пазара и от техните действия и устойчивост зависи колко дълбоко ще се “гмурнем”.

- Опитвате ли се да държите връзка със своите клиенти и партньори в този момент?

- Поддържаме постоянна връзка с нашите клиенти и чрез директен контакт и чрез страницата ни във Фейсбук, като ги информираме за всичко, което се случва на пазара. Съветът ми към всички собственици на имоти е да не се интересуват от приказките на така наречените "експерти", защото всеки си играе със страховете на хората. Цената на имота е важна само за директните участници в сделката. Ако не планират да продават, нека са спокойни, парите им са на сигурно място .

- Очаквате ли сериозен отлив на инвеститори? Какво ще се случи според Вас с новото строителство – жилищни сгради и бизнес имоти?

- Очаквам инвеститорите да изчакат известно време, за да видят тренда и после да се завърнат с изострен апетит, защото ако имаме траен спад в обема, то той ще се отрази и в цените, а това ще даде възможност за добри сделки. Под „добра сделка” не винаги се разбира добра цена, а и появила се възможност за покупка на имот с уникална локация – например магазин на ул. ”Александровска” в Бургас или апартамент до входа на Морската градина.

Активността при новото строителство е много важна за цялата икономика и трябва провеждане на цялостна дългосрочна политика. Най-общо казано – очаквам доверието да бъде нарушено и да има забавяне на активността при жилищното строителство. А при бизнес имотите има много въпроси, на които тепърва икономиката ни трябва да отговори, за да коментираме въобще този сегмент. Да кажем, че там ще навлезем в "зимен” сезон, който никой не знае колко ще продължи.

- Навярно в този момент се появяват някои проблеми между наемателите и наемодателите? Възможно ли е предоговаряне на размера на наема предвид сложната икономическа ситуация?

- Проблем между наемодатели и наематели винаги е имало, защото хората не вярват в съдебната система и това води до емоционални реакции, които в момента са леко изострени.Трябва да напомним на наемателите да не прекаляват, защото ще срещнат сериозна конкуренция от тези, които ще отложат покупките на имот засега. А и собствениците не са спечелили имотите си от лотарията, а са ги придобили в резултат на поддържане на дългогодишна финансова дисциплина.

- Как можем да се възползваме максимално в този момент, ако искаме да закупим или да продадем имот?

- Направете план и действайте. В плана трябва да включите среща с брокер, като може да не го наемате, а да се възползвате безплатно от експертизата му.

- Какви съвети давате на Вашите брокери в тази ситуация?

- Да не спират да комуникират с хората и да се опитват да бъдат полезни по всякакъв начин.

- Можете ли да направите прогноза колко време ще е нужно Вашия бранш да се съвземе от кризата?

- Нашият бранш сега ще се вторачи в новите технологии, като ще се надява това да е новото "превозно средство”. Но всъщност от години браншът кара в "обратната посока” или поне тези, които вдигат много шум и говорят от името на бранша. Да не забравяме, че един от фундаментите на нашия бранш е конфиденциалността, което е обратното на това да говорим много и да вдигаме шум.

Мисля, че голям процент от брокерите ще излязат от пазара и това ще е добре за клиентите и за бранша. Други ще си работят от кухнята у дома си, както го правят и сега. Браншът има да чисти много от много години и този период ще е оздравителен. При кризи, обикновено много качествени хора остават без работа и преминават от един сектор в друг. Чакаме и такива.

- Още преди кризата се говореше, че има отлив на чуждестранни купувачи (руснаци, англичани) по Черноморието. Каква е причината? И има ли шанс този вид клиенти някога да бъдат привлечени отново? Какво е нужно?

- Нашата агенция не работи с ваканционни имоти, но там трябва да се разчита на вътрешен пазар, защото при тези цени на петрола руснаците ще са основно продавачи, а англичаните с Брекзит и COVID-19 не виждам как ще се втурнат да купуват тук. Инвестиции от чужбина се привличат с правила, които да са еднакви за всички.